Het verhaal

Hoe is Hemel-Bed ontstaan?

Eind vorige eeuw vroeg mijn moeder Lucy Verbeek of ik haar uitvaartkist wilde ontwerpen. Omdat ik toen nog bang was voor de dood, heb ik het jarenlang voor mij uitgeschoven. Tot het niet anders kon…
Zij kon opeens niet meer praten en moest met spoed naar het ziekenhuis. Na korte tijd is mijn moeder weer helemaal opgeknapt en hebben wij nog een goed jaar gehad met elkaar.

Ik wilde voor haar een eerbetoon maken, niet een kist van 6 planken. Die vorm vind ik niet passen bij een mens. Het moest een beschermende, zachte vorm worden, een soort bed. Tijdens het ontwerpen ontstonden als vanzelf de rondingen van twaalf segmenten aan hoofd- en voeteneinde.

Mijn moeder was ontroerd door de tekeningen. ‘Hij is zo fijntjes.’ zei zij. Zij was er stil van.
’Wil je hier wel in liggen?’ vroeg ik. ‘Ja, heel graag.’ zei zij. Wij moesten er allebei om lachen.

Het 12-delige hoofdeinde van het Hemel-Bed

De 12-delige ronding van het Hemel-Bed

Het eerste Hemel-Bed in wording

Het Hemel-Bed in wording; kijken of alles goed past…

Het Hemel-Bed met deksel

Het Hemel-Bed met deksel

Hemel-Bed

De woorden uitvaartkist, doodskist, lijkkist of kist;  ze staan mij tegen. Een kist is voor dingen zoals sinaasappels, niet voor mensen. Maar wat dan wel?
Het werd ‘Hemel-Bed’.

De binnenkant van het Hemel-Bed geeft hetzelfde gevoel van bescherming; onderin ligt een matras van fijne biologische fair trade katoen, gevuld met zachte kapok. Het kussentje en het dekbed zijn van hetzelfde materiaal. Schoonheid is zo belangrijk bij een grote gebeurtenis als het einde van het aardse leven. Schoonheid troost.

Toen het Hemel-Bed af was stelde ik me mijn moeder erin voor. De schoonheid en troost die ervan uitgaat; het raakte mij diep.
Om het Hemel-Bed ook aan andere mensen te kunnen aanbieden, heb ik het bedrijf Hemel-Bed opgezet. Het is een ‘social enterprise’; doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk aan te bieden. De toekomstige winst is bestemd voor projecten voor ouderen die steun nodig hebben, in binnen- en buitenland. Op deze manier komt het Hemel-Bed ten goede aan zoveel mogelijk mensen.

Alles eko en fair trade

Hemel-Bed is een eerbetoon aan het leven, het lichaam en de ziel.
Een eerbetoon verdient de beste, natuurlijke materialen; populierenhout van A-kwaliteit, biologische fair-trade katoen, kapok en plantaardig gelooid leer voor de handgrepen.

Nergens metalen onderdelen als schroeven en nieten, want: het Hemel-Bed moet volledig schoon zijn voor de aarde en ook bij het cremeren zo weinig mogelijk milieubelastend zijn.
Dat is ons eerbetoon aan de aarde…

Veilige constructie

Het Hemel-Bed bestaat uit 28 planken. De bodem wordt rondom gedragen door een sterke constructie van halfhoutverbindingen. Het Hemel-Bed is getest met 125 kilo gewicht erin.