Natuurlijke opbaring

Hemel-Bed met natuurlijke koeling

Veel mensen willen graag thuis opgebaard worden; dan zijn je dierbaren steeds om je heen. Voor familie en vrienden helpt het om  beetje bij beetje aan het afscheid te wennen en dat helpt bij het verwerken. De zachte vorm van Het Hemel-Bed en de zachtheid van het matras, kussen en dekbed helpen daarbij.

Zachtheid voor de dode is ook zachtheid voor de levenden. 
Schoonheid voor de dode is ook schoonheid voor de levenden.

Een ’tuintje’ van graszoden

Op de foto zie je onder het Hemel-Bed een ’tuintje’ van graszoden dat zorgt voor de koeling.
Het is een oude, beproefde, en lekker geurende manier van koelen die mooi, ecologisch en doelmatig is. Vaak is deze natuurlijke koeling met gras voldoende (zelfs voor de duur van 5-6 dagen). Soms is nog wat extra koeling wenselijk. Dat kan met kleine coolpacks die je in een mooie doek wikkelt en hier en daar bij de overledene in het Hemel-Bed legt. De buik heeft de koeling het meest nodig.

Hoe werkt het koelen met graszoden?

Het gras leg je met wortels en aarde in schalen met een opstaande rand. Die schalen zet je op de grond neer onder het Hemel-Bed (zie foto bovenaan de pagina). Het gras besproei je 2-3 keer per dag ruim met water waaraan je vloeibare silicium en rozemarijn etherische olie hebt toegevoegd.
Rozemarijn heeft een zacht-frisse, verfijnde geur. Het gras wordt door dit lekker ruikende water gestimuleerd om te groeien. Het gras onttrekt warmte aan zijn directe omgeving om te kunnen groeien. De ruimte tussen het gras en het Hemel-Bed (of een andere uitvaartkist) wordt daardoor koel en zorgt ervoor dat het lichaam ook koel blijft.

Groene opbaring

Gras in een lage schaal met rand

Wat heb je nodig voor het koelen met graszoden?

Je hebt ongeveer 1m2 graszoden,  vloeibare silicium  (een mineraal, tevens voedingssupplement) en rozemarijn (etherische olie), een watersproeier en schalen met een opstaande rand nodig.

Per liter water gebruik je 10 druppels vloeibare silicium en 1/2 dopje rozemarijn.

Meer graszoden mag ook en je kan het geheel extra mooi maken door bloemen of een randje mos toe te voegen.

Waar haal je de ingrediënten?

Vloeibare silicium koop je bij de drogist of op internet en rozemarijn etherische olie koop je bij een winkel met natuurlijke gezondheidsproducten. 

Het gras kan je uit je tuin halen, of vraag aan een boer of je een stukje gras mag meenemen uit het weiland. Na afloop kan je het gras weer terug plaatsen en groeit het verder.

Hoe doe je het koelen in de praktijk?

Je steekt graszoden uit met een schep (compleet met wortels en aarde) en legt ze neer in schalen met een opstaande rand. De schalen zet je op de vloer onder de uitvaartkist.
Twee tot drie keer per dag besproei je het gras met het geprepareerde water; ’s morgens bij het opstaan en ’s middags rond 14.00 uur. Soms besproei je het gras later nog een keertje extra als de lucht erg droog is, bijvoorbeeld om 18 of 19 uur.
De volgende dag zie je al dat het gras gegroeid is. De dagen erna valt de groei nog veel meer op, want het gras blijft doorgroeien omdat je het goed besproeit. De lucht erboven gaat koel aanvoelen.

Hoe kan het nou dat het koel wordt?

Dat komt omdat het gras – òm kunnen groeien -, warmte onttrekt aan de ruimte. Aangezien de groei wordt gestimuleerd door de druppels, heeft het gras de plaatselijke warmte onder het Hemel-Bed nodig om extra te groeien. Vandaar dat het koel wordt onder het Hemel-Bed.

Waar moet je op letten?

Voor het groeiproces en het koelen is het van belang de ruimte regelmatig te ventileren voor frisse lucht en zuurstof. Let erop dat er geen vliegen of muggen binnenkomen, want die kunnen ongemerkt eitjes leggen op het lichaam. Tijdens de opbaarperiode geef je ze niet de kans om dat te doen.

’s Nachts kan je een klamboe over de uitvaartkist leggen zodat er geen insecten bij het lichaam komen.

Is deze manier van koelen altijd voldoende?

Meestal is deze manier van koelen voldoende. Als het buiten erg warm is kan je eventueel enkele kleine zakjes met ijs toevoegen (coolpacks). Bedek ze met een mooi doekje, dat ziet er vriendelijker uit. Je kan ze onder het dekbedje van het Hemel-Bed leggen. 
Heeft het lichaam een erg dikke buik, of is er veel vocht aanwezig (bijvoorbeeld na een zware operatie) dan is deze manier van koelen niet altijd voldoende en wordt soms alsnog een koelplaat toegevoegd.